dinsdag 12 november 2013

Week 4

Kijk in je eigen omgeving naar ouderen en kwetsbaarheid. Benoem vijf domeinen waarop volgens jou kwetsbaarheid aanwezig kan zijn.

'Kwetsbaarheid bij ouderen is een proces van het opeenstapelen van lichamelijke, psychische en/of sociale tekorten in het functioneren dat de kans vergroot op negatieve gezondheidsuitkomsten'.

Als ik kijk naar ouderen in mijn omgeving zijn er verschillende domeinen van kwetsbaarheid die aanwezig kunnen zijn. Vijf daarvan zijn:
- Lichamelijke zwakte zoals moeite met lopen of problemen stabiliteit. 
Deze vorm van kwetsbaarheid zorgt ervoor dat ouderen minder goed hun eigen weg   kunnen gaan. Mogelijk zijn ze bang om te vallen en durven ze de deur niet meer uit. 
   
- Vergeetachtigheid. Deze vorm van kwetsbaarheid zie ik terug bij mijn eigen oma. Ze vergeet heel veel en heel snel terwijl ze wel veel weet uit haar verleden. Dit ligt bij haar korte-termijngeheugen. Het maakt haar kwetsbaar omdat mensen hier misbruik van kunnen maken. Ook is het mogelijk dat ze belangrijke afspraken vergeet. 

- Sociaal isolement. Hiervan kan door verschillende redenen sprake zijn. Mogelijk beschikt de oudere zelf niet over sociale vaardigheden waardoor hij moeilijk nieuwe contacten aangaat. Het is ook mogelijk dat de oudere steeds meer mensen verliest in zijn leven doordat deze komen te overlijden. 

- Afhankelijk van de zorg van een ander. Ouderen die met lichamelijke of psychische problemen kampen worden regelmatig afhankelijk van de zorg van een ander. Dit kan gaan om mantelzorg of zorg vanuit een organisatie zoals thuiszorg. Doordat zij afhankelijk zijn van een ander hebben zij niet meer de volledige regie in eigen handen. Ook in dit geval kan er misbruik van hen gemaakt worden. Als de verzorgende de taak niet verricht is de oudere hier de dupe van. 

- Weinig financiĆ«le middelen. Ouderen ontvangen geld vanuit de AOW: de Algemene Ouderdoms Wet. Toch leven veel ouderen tegen de grens van armoede aan. Zij kunnen niet altijd in de volledige levensbehoeften voorzien. Ook zijn zij vaak niet op de hoogte van waar ze recht op hebben waardoor ze minder ontvangen dan eigenlijk zou kunnen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten