dinsdag 12 november 2013

Week 1

Week 1

Deze week was ik ziek en heb ik de lessen niet bijgewoond. Ik heb wel geprobeerd om een deel van de opdrachten te maken die op BlackBoard staan. 

Opdracht 1
De gemeente Wijchen beweert dat ze hun gezondheidsbeleid gebaseerd hebben op de leefstijl in de blauwe zones en dit n.a.v. een interview dat ik enkele maanden terug had op BNR-radio.
Je kan de ontwikkeling van hun beleid volgen op hun website : www.wijchengezond.nl.
-Bekijk deze website en welke verbanden zie jij hierin met het verhaal van de blauwe zones.  Heb je eventueel bijomende tips voor deze gemeente ? Reflecteer hierover
De gemeente Wijchen heeft als streven om in 2018 de gezondste gemeente van Nederland te zijn. Om dit doel te bereiken hebben ze vier pijlers opgesteld waarmee ze naar dit doel toewerken.  
De eerste pijler is: eet verstandig. 
Op de site spreken ze over verstandig eten. Op dit moment wordt er te veel frisdrank gedronken en te veel verkeerde vetten en en koolhydraten gegeten. Daarnaast eten we te weinig groenten en fruit en ook te weinig goede vetten. We krijgen te weinig vitaminen en mineralen binnen en leggen te veel de nadruk op het vullen van ons maag in plaats van op de voeding zelf. 
Dit komt grotendeels overeen met de power 9 van de Blue Zones. In de Blue Zones eten ze namelijk wel veel plantaardig voedsel zoals bonen en groene bladgroenten. Daarnaast genieten zij van het eten waardoor ze eerder een signaal van hun lichaam krijgen dat ze vol zitten. Zij leggen dus wel de nadruk op voeding in plaats van op vulling.
Echter vind ik op de site van Wijchen niets terug over het eten van minder vlees, een goed ontbijt en het drinken van twee glazen wijn. 
De tweede pijler is: beweeg.
Op de site komen een aantal kreten over bewegen naar voren. Onder andere:
- Begin jong met bewegen.
- Verbinden door bewegen.
- Actieve leefstijl van de Wijchse burger.
- Vrijblijvende plaatsen om te bewegen/sporten.
- Bewegen voor iedereen. 
Uit deze kreten komt niet duidelijk naar voren dat het gaat om 'natuurlijk bewegen' zoals in de Blue Zones. In de Blue Zones hebben ze het over een lichte vorm van lichaamsbeweging zoals het huishouden of wandelen. Dit komt op de site niet duidelijk naar voren. 
Wel lijken ze met deze pijler een ander punt van de Blue Zones na te streven namelijk ' vind jouw gelijkgestemden'. Ze willen samen bewegen en de mensen ook verbinden door te bewegen. Ze willen gelijkgestemd raken wat bewegen betreft. 
De derde pijler is: reflecteer&passie.
Op de site vertellen ze een inspirerend verhaald over blinde mannen en een olifant. Ze willen hiermee zeggen dat je naar elkaar moet kunnen luisteren, vooral naar hen die andere opvattingen hebben. Je moet de uitdaging durven aangaan om je eigen blikveld te verruimen. Zoals het op de site beschreven wordt komt het niet terug in de Blue Zones. 
De vierde pijler is: verbind. 
Op de site geven ze aan dat ze mensen willen verbinden. Ze willen een intentie en een levensdoel delen. Dit komt goed overeen met de Blue Zones. De mensen daar kennen hun doel, leven met gelijkgestemden en hebben een hechte vriendenkring. 

Wijchen geeft aan dat ze volgens de regels van de Blue Zones de gezondste gemeente willen worden. Toch missen er nog een aantal regels uit de power 9. Bijvoorbeeld het belang van familie, tijd vinden om te ontspannen en eten tot je voor 80% vol zit. 
Ik wil hen het advies geven de Power 9 van de Blue Zones nog eens goed door te nemen. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten