donderdag 9 januari 2014

Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling

Artikel, december 2013
Ouderenmishandeling komt vaker voor dan we denken. Maar liefst een op de twintig ouderen krijgt te maken met een vorm van mishandeling (Movisie 2013). Er wordt door overheid en instellingen steeds meer aandacht geschonken aan dit maatschappelijk probleem. Daarmee is ook het aantal meldingen van ouderenmishandeling gestegen. Welke gevolgen heeft dit voor de maatschappelijke opvang in Nederland?

The Federal Ministry of Labour, Social Affairs and Consumer Protection (2013) geeft aan dat er een groot taboe bestaat op ouderenmishandeling. Dit komt omdat het onbegrijpelijk lijkt dat ouderen überhaupt met geweld te maken krijgen. Toch komt ouderenmishandeling veel voor en zal het, naar verwachting, alleen maar toenemen.
Op dit moment is er sprake van vergrijzing. Het aantal 65-plussers in Nederland zal toenemen van 2,7 miljoen in 2013 tot 4,7 miljoen in 2041 (CBS, 2007). Dit is bijna een verdubbeling. Oorzaken van deze grote stijging zijn de babyboomgeneratie en een stijgende levensverwachting. Een gevolg van deze vergrijzing is dat steeds meer ouderen afhankelijk zullen worden van de zorg van anderen (Nationaal Kompas 2013). De verwachting is dan ook dat het aantal ouderen dat met mishandeling te maken krijgt, de komende jaren alleen maar zal toenemen (Movisie 2013).
Dit informerend artikel zal aandacht besteden aan lichamelijke mishandeling bij 65-plussers door een familielid. Welke gevolgen heeft een stijgend aantal meldingen ouderenmishandeling voor de maatschappelijke opvang in Nederland?

Meldingen
In 2011 registreerden de steunpunten huiselijk geweld in totaal 994 meldingen van ouderenmishandeling (Movisie 2012).
Als je bekijkt dat er, naar schatting, jaarlijks 160.000 ouderen slachtoffer worden van mishandeling, zijn 994 meldingen maar een fractie van de werkelijkheid. Uit cijfers van Movisie (2007, 2012) blijkt echter wel dat het aantal meldingen van ouderenmishandeling de afgelopen jaren flink is toegenomen; van 336 in 2007 naar 994 in 2011.

Figuur 1: overzicht cijfers m.b.t. ouderenmishandeling (Movisie 2011).
Uit cijfers van Federatie Opvang (2012) blijkt dat er in 2011 3000 ouderen gebruik hebben gemaakt van de hulpverlening in een maatschappelijke opvang. Dit is opvallend als je bekijkt dat er dat jaar slechts 994 meldingen van ouderenmishandeling zijn gedaan. Blijkbaar hebben veel hulpverleners geen melding gedaan, terwijl ze wel hulp hebben verleend aan ouderen die te maken hebben gehad met geweld.
Irene Roest (persoonlijke communicatie, 30 november 2013) werkzaam bij CMO de Lage Flancken in Sas van Gent, kan dit beamen. ‘Afgelopen jaar hebben wij in onze opvang drie ouderen opgevangen die met mishandeling te maken hebben gehad. Geen enkele keer heb ik hiervan een melding gemaakt’. Zij geeft aan dat ze nog met weinig ouderen te maken krijgen, waardoor het niet in hun systeem van werken zit om een melding te maken. ‘Ik weet echter wel dat we meer en meer te maken zullen krijgen met ouderen en dat het belangrijk is om een melding te maken. Ik zal er ook zeker op letten dat dit gaat gebeuren in de toekomst’.

Veranderingen
Volgens Federatie Opvang (2012) neemt het percentage ouderen in de maatschappelijke opvang sinds een aantal jaar toe. Bij mannen gaat het van 22,6 procent in 2009 naar 25 procent in 2011. Bij vrouwen gaat om 15,7 procent in 2009 naar 20,9 procent in 2011. Dit is in beide groepen een flinke stijging in drie jaar. Deze stijging zal ook om een andere manier van werken vragen van de hulpverleners in de maatschappelijke opvang. Hiervoor is het van belang dat hulpverleners van de maatschappelijke opvang op de hoogte zijn van de problematiek rondom ouderenmishandeling.

Lichamelijke mishandeling
Steunpunt huiselijk geweld [SHG] heeft een definitie opgesteld van ouderenmishandeling. De definitie van mishandeling bij senioren is anders dan die van mishandeling bij volwassenen. Dit is iets wat hulpverleners goed in het oog moeten houden. Definitie van ouderenmishandeling volgens SHG (2009): Onder ouderenmishandeling van een oudere persoon (iemand vanaf 65 jaar) verstaan wij al het handelen of het nalaten van handelen van al degenen die in een persoonlijke en/of professionele relatie met de oudere staan, waardoor de oudere persoon (herhaaldelijk) lichamelijk en/of psychische en/of materiële schade lijdt, dan wel vermoedelijk lijden zal en waarbij van de kant van de oudere sprake is van een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid”. Het grootste verschil met geweld bij volwassenen is dat het daar niet gaat om een 65+ en om een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid.
Bij een kwart van de meldingen van ouderenmishandeling gaat het om lichamelijke mishandeling (Movisie 2013). Hiermee wordt bedoeld dat de pleger bewust bepaalde handelingen of gedragingen onderneemt die pijn of verwonding aan het lichaam als gevolg hebben (SHG, 2009).
Er zijn zichtbare en onzichtbare vormen van lichamelijke mishandeling bij ouderen. Zichtbare vormen van lichamelijke mishandeling zijn onder andere schrammen, zwellingen, blauwe plekken of brandplekken. Ook het vastbinden van personen kan worden opgemerkt door striemen aan enkels en polsen. Een onzichtbare vorm van lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld het geven van te veel of te weinig medicijnen (Movisie 2009). Er zijn dus verschillende vormen van lichamelijke mishandeling te benoemen, maar wat zijn nu de oorzaken waardoor deze mishandeling tot stand kan komen?

Oorzaken
Movisie (2009) noemt een aantal verklaringen of risicofactoren waarom ouderen worden mishandeld. Geweld komt met name voor als de pleger geen andere manier kan vinden om problemen of conflicten op te lossen met de oudere. Deze mishandeling is vaak moedwillig: de mishandeling vindt opzettelijk plaats. Ouderenmishandeling kan ook voortkomen uit wraak, desinteresse of een traditie van familiegeweld.
Er zijn een viertal risicofactoren bij ouderen waardoor lichamelijke mishandeling plaats kan vinden.
Als eerste krijgt de oudere te maken met lichamelijk en/of geestelijke achteruitgang. Dit maakt hen meer afhankelijk van zorg van anderen.
Het tweede punt is dat ouderen in een sociaal isolement terecht kunnen komen. Zij hebben dan weinig contact met de buitenwereld.
Ook familiegeschiedenis kan een rol spelen. Generatie op generatie kan men gewelddadig met elkaar omgaan.
Als laatste kunnen er ingrijpende voorvallen hebben plaatsgevonden zoals de dood van een naaste of stress door een verhuizing.
Ook bij de pleger zijn risicofactoren te benoemen. De pleger kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het slachtoffer wat betreft huisvesting of inkomen.
Ook is het mogelijk dat de pleger kampt met psychiatrische problemen of een ontwikkelingsstoornis. Deze vergroten het risico van mishandeling.
Daarnaast kan de pleger ook overbelast raken met de zorg voor de oudere. In dit geval wordt echter vaak gesproken over ontspoorde mantelzorg.

Ontspoorde mantelzorg
Mantelzorg is het geven van zorg aan iemand die vanwege een ziekte of beperking ondersteuning nodig heeft. Deze zorg wordt, vaak met veel liefde, gegeven aan iemand uit de persoonlijke kring, bijvoorbeeld een familielid of vriend (Mezzo).
Dr. Truus de Witte (2012) constateerde dat 1.100.000 van de Nederlanders langer dan drie maanden, acht uur per week mantelzorg verleent. 450.000 van deze mantelzorgers voelt zich echter zwaar belast of zelfs overbelast. Een deel van deze belaste mantelzorgers meldt ook achteruitgang in de eigen gezondheid. Mantelzorg eist dan ook een groot deel van de vrije tijd op en vraagt soms om een grote emotionele investering (SHG, 2009). Deze signalen zijn erg belangrijk en kunnen de aanleiding zijn tot het ontsporen van de mantelzorg.
Het ontsporen van de mantelzorg wil zeggen dat eigen grenzen en de grenzen van de ander overschreden kunnen worden. De zorg kan langzaam ombuigen in verwaarlozing of een verkeerde behandeling. Een voorbeeld van een lichamelijke vorm van ontspoorde mantelzorg is: uit onwetendheid verkeerde medicijnen toedienen (SHG, 2009). Duidelijk moet zijn dat het hier gaat om niet-opzettelijke mishandeling van ouderen. Er wordt uit liefde gehandeld, maar uit onmacht gaat het fout.

Gevolgen
Het stijgend aantal meldingen ouderenmishandeling zal een aantal gevolgen hebben voor de maatschappelijke opvang in Nederland.
Uit de cijfers van Federatie Opvang is al gebleken dat het aantal ouderen dat om hulp vraagt bij de MO stijgend is. Ook de komende jaren zal dit aantal toe blijven nemen.
Om te verwezenlijken dat hulpverleners deze ouderen op een goede, professionele manier hulp kunnen verlenen, zullen er een aantal maatregelen genomen moeten worden.
Het helpen van ouderen vergt namelijk een andere vorm van hulpverlening. Jongeren hebben een andere hulpvraag en een andere manier van hulpverlening nodig dan ouderen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2011) heeft al een actieplan opgezet: ‘Actieplan Ouderen in veilige handen’. Dit actieplan bevat voorlichtingsprogramma’s en maatwerktraining. Professionals in de maatschappelijke opvang kunnen hiervan gebruik maken.
Daarnaast moet ook worden gedacht aan het aanpassen van de accommodatie. Dit omdat veel ouderen beperkingen ervaren in de domeinen mobiliteit en het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven.
Het medicijnprotocol dat wordt gehandhaafd in de maatschappelijke opvang kan worden behouden. Medicijnen moeten door iedere cliënt worden ingeleverd. Hulpverleners moeten bijhouden wat zij wanneer toedienen.
Er zal wel een ander netwerk opgezet moeten worden. Er zullen meer links met de gezondheidszorg ten behoeve van ouderen moeten worden gelegd.
Dit zijn een aantal veranderingen waaraan kan worden gedacht binnen de hulpverlening aan mishandelde ouderen.

Conclusie
Uit de bovenstaande tekst blijkt wel dat ouderenmishandeling anders is dan andere vormen van mishandeling. Er zijn, bij ouderen die met mishandeling te maken hebben gehad, meerdere factoren waar de hulpverlening van op de hoogte moet zijn. Om ervoor te zorgen dat hulpverleners deze ouderen op een goede manier hulpverlening kunnen bieden, zullen er een aantal maatregelen moeten worden genomen zoals hierboven genoemd.
Ouderen, met hun levenservaring, hebben immers ook recht op een gepast hulpverleningsaanbod.

Samenvatting
Een gevolg van de vergrijzing is dat steeds meer ouderen afhankelijk zullen worden van de zorg van anderen. De verwachting is dan ook dat het aantal ouderen dat met mishandeling te maken krijgt, de komende jaren alleen maar zal toenemen. Daarmee neemt tegelijkertijd het aantal aanmeldingen van ouderen in de maatschappelijke opvang toe. Hiervoor is het van belang dat hulpverleners op de hoogte zijn van de problematiek rondom ouderen. Zo is er bij ouderenmishandeling sprake van gedeelde of volledige afhankelijkheid waarbij verschillende risicofactoren bij de ouderen en bij de plegers van toepassing zijn.
Er is echter wel een verschil met ontspoorde mantelzorg. Hierbij is namelijk sprake van goedbedoelde zorg die ombuigt in verwaarlozing of verkeerde behandeling.
Voor de hulpverlening aan ouderen zullen door de maatschappelijke opvang in Nederland verschillende maatregelen moeten worden genomen. Hierbij moet worden gedacht aan de manier van hulpverlenen, netwerk en de accommodatie.


Literatuur

Centaal Bureau voor de Statistiek. (2007). Prognose bevolking; kerncijfers, 2006 – 2050.  Via:

The Federal Ministry of Labour, Social Affairs and Consumer Protection . (2009). Identifying Violence. Via:

Federatie opvang. (2013). Beeld van de opvang, feiten en cijfers 2011. Amersfoort.

Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling. (2009). Factsheet 1: Algemene Informatie.  Movisie. Via:

Mezzo. Mantelzorg. Via: http://www.mezzo.nl/mantelzorg

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (2011) Factsheet actieplan Ouderen in veilige handen. Via: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2012/04/02/factsheet-actieplan-ouderen-in-veilige-handen.html

Movisie. (2007). Registratie ouderenmishandeling 2007. Via:

Movisie. (2008). Registratie ouderenmishandeling 2008. Via:

Movisie. (2009). Registratie ouderenmishandeling 2009. Via:

Movisie. (2010). Registratie ouderenmishandeling 2010. Via:

Movisie. (2011). Registratie ouderenmishandeling 2011. Via:

Movisie. (2012). Registratie ouderenmishandeling 2012. Via:

Nationaal Kompas. (2013). Vergrijzing: wat zijn de belangrijkste verwachtingen voor de toekomst? Via:

Roest, I. (2013, November 23). Persoonlijke communicatie.

Steunpunt huiselijk geweld. (2009). Ouderenmishandeling. Via:

Witte de, T. (2012, juni). Rapportage onderzoek mantelzorgondersteuning.  Via: http://www.partoer.nl/sites/default/files/publication_files/de_24_uurs_mantel_compleet.pdf









Geen opmerkingen:

Een reactie posten